Ik en Leanne hebben ooit een keer scheermesjes gegeten, gegrilld door een topkok uit Zeeland met een woeste baard en eigen kreeften in zijn achtertuin (de Oosterschelde). Voor een mooie filmpje waarin hij zijn kreeft grillt, zie http://www.foodtube.com/. Maar dit geheel terzijde. Vanaf dat moment wilde ik dat zelf ook een keer doen. Ik liep op een maandag over de Albert Cuyp en daar lagen ze dan..de scheermesjes. Meteen Geerten gebeld en hij had er wel zin in om deze maffe schelpdieren te gaan verorberen. Hij kon alleen pas de volgende dag. Dat kwam goed uit want dan konden de mesjes meteen een nacht in een bak met koud water en zout staan. De volgende dag hebben we recepten gezocht en de mesjes op drie verschillende manier bereid.
Het eerste recept komt van de tv-kok Herman den Blijker. "Koop twee kilo scheermessen. Snijd een paar tenen knoflook fijn. Zet een pan met vijf liter water op. Breng het water aan de kook. Eenmaal aan de kook, zet dan het vuur uit. Doe de scheermessen in het hete water. Proef na 30 seconden of de scheermessen al eetbaar zijn. Wacht dan nog 10 seconden. Bak ondertussen in een diepe pan de knoflook aan in wat olie en doe direct de scheermessen erbij. Een paar keer omscheppen, een paar draaien peper uit de pepermolen toevoegen en klaar. De visser voegt ook een scheutje sojasaus toe. Kan lekker zijn, maar voor mij hoeft dat niet. Direct opdienen."
Wij vonden dit best lekker. Lekker simpel. De mesjes waren echter toch een beetje taai geworden. De sojasaus hebben we achterwege gelaten.
Vervolgens een recept van Marcus Huibers van de Volkskeuken van de Volkskrant. Helaas staat dit recept niet meer op de site. Ik kan me herinneren dat we de mesjes 5 minuten in kokend water moesten leggen tot ze open gingen. Dit leek ons wat lang dus hebben we ze er al een stuk eerder uitgehaald. Ondertussen hadden we een sjalotje gefruit en afgeblust met witte wijn. Toen de mesjes erbij, beetje room en peterselie. Hieronder het resultaat:
Wederom best lekker maar een beetje taai. Toen dacht ik, nu op de zeeuwse manier. Grillen dus. Uit het hoofd hebben we ze eerst gemarineerd in olie, knoflook en peterselie. Toen in een hete grillpan gelegd met de schelp naar beneden. Zodra ze open gingen staan nog even omdraaien en uit de pan. Heel kort grillen dus. En dit was verreweg het lekkerst. De mesjes waren mals, goed van smaak en less is more.
Oftewel, concluderend, om een kort verhaal lang te maken; voor wie eens wat anders wil echt een aanrader. Het ziet er raar uit maar dan heb je ook wat.
Groet,
Eelco
Geen opmerkingen:
Een reactie posten