Fazantjes koken met familie Bruijn |
Wederom werden de fazantjes hartelijk ontvangen en werd het een zeer, zeer geslaagde avond. Zoals mijn oma vroeger kon zeggen nadat zij een van haar anekdotes weer eens verteld had: "wat hebben we gelachen".
Dit keer had Hanneke het thema bedacht: Spanje. Op het lijstje dat-wil-ik-nog-een-keer-maken stond bij een ieder Paella toch zeker in de top drie en zo geschiedde. Het menu bestond uit:
Tapas
- Paddestoelen met knoflook
- Chorizo in rodewijn saus
- Tortilla
- Olijven met ansjovis
- Gegrilde aubergine tapenade
- Gegrilde tomaten
Hoofdgerecht
Paella met mosselen, tilapia, drumsticks, gamba's en inktvis
Dessert
Hemelse modder
Helemaal onderaan staat het recept voor de hemelse modder. Het is ergens van internet geplukt. Let vooral op de aanwijzingen. De overige recepten volgen nog. Het was smullen geblazen. Jakob had zijn paellapan uit de stoffige kast van zijn ouders getrokken. Al waren de meningen wat verdeeld over de functionaliteit ervan, we hadden toch maar wel mooi paella gemaakt in een hiervoor bestemde pan.
Mooi he, zo'n paellapan vol paella |
Vies lekker, die hemelse modder. En ik zo blij als een kind. |
Groet,
Eelco
Hanneke in actie |
Paul en Carry in actie |
Koken is een bloedserieus vak. |
Beetje overbelicht maar als je goed kijkt kan je de champignons, chorizo, tortilla, auberginetapenade en gegrillde tomaten onderscheiden |
Het mooie aan koken is dat opeten er ook altijd bij komt kijken |
De mannen |
Hemelse modder
Benodigdheden
- 3 eieren
- 1/2 liter slagroom
- 4 repen chocolade van 75 gr ( 2 puur en 2 melk)
Dit recept zou voor 4 porties zijn, zodoende hadden we de hoeveelheden verdubbeld aangezien we met z'n zevenen waren. Het was echter bizar veel dus de helft is ook prima voor 4 personen.
Chocolade repen; neem wel een goede kwaliteit c. q. merk b.v. Verkade. Gebruik geen nep-chocolade want dan wordt het helemaal niks en krijg je een kleffe troep. Je kan experimenteren met verhoudingen van chocolade b.v. meer melk dan puur of andersom, je kan geen witte chocolade gebruiken want dat is geen "echte" chocolade.
Chocolade in stukjes breken en dan "au bain marie" (pan in de pan) de chocolade smelten. Je kan dit ook in de magnetron doen, maar roer het dan wel af en toe om en let er wel goed op, dat de chocola niet verbrand! Niet stiekum van de chocolade snoepen anders kloppen de verhoudingen niet meer
Eieren scheiden, dit houdt in dat je het eigeel scheidt van de "witte" doorzichtige smurrie. Doe dit heel heel secuur!! Er mag dus geen eigeel bij het eiwit zitten en als we zeggen geen dan bedoelen we ook geen dus ook niet een klein beetje. Anders mislukt alles, besteed hier dus de nodige tijd aan of vaak oefenen. .
Eiwit met toevoeging van wat suiker stijf kloppen met de handmixer.
Eierdooiers (eigeel) goed schuimig kloppen met wederom de handmixer.
De chocolade is netjes gesmolten en af blijven met de vingertjes, niet weer proberen ervan te snoepen.
Ondertussen even gezellig de slagroom kloppen, geen suiker toevoegen want de chocolade is al zoet genoeg.
Als de chocolade gesmolten is, deze langzaam bij de geklopte eidooiers gieten en ondertussen langzaam met de handmixer mengen. Let op dat je dit rustig doet want de chocolade is heet en het eigeel koud. Als je alles ineens bij elkaar gooit dan mengt het niet en gaat het misschien shiften en ken je alles weggooien. Dus mixer op de langzaamste stand en rustig aan. .
Als de geklopte eierdooiers en de gesmolten chocolade goed onder elkaar is opgenomen, de handmixer uit en met een spatel het geklopte eiwit voorzichtig onder elkaar omscheppen tot het goed gemengd is.
Als het eiwit er in zit dan kan de slagroom erbij, wederom niet roeren maar scheppen zodat het allemaal enigszins luchtig wordt. Daarna ongeveer 4 uur op laten stijven in de koelkast. Dan kan men het nog naar eigen keuze feestelijk garneren bv. met slagroom, hagelslag, geschaafde chocolade, kerstkransjes etc.
Eet smakelijk!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten