vrijdag 22 oktober 2010

Pasta pesto a la Geerten en Eelco

Geerten en ik hadden allebei wel eens pasta zelf gemaakt maar echt lekker was het toen niet. Dat kon beter dachten we. Dus wij aan de slag met o.a. een recept van Jamie Oliver.

Pasta pesto

Benodigdheden voor de pasta (voor vier personen):
- 400 gr bloem (liefst pastabloem Type 00)
- 4 eieren
- scheutje olijfolie
- pastamachine

Om de pasta wat steviger te maken hebben wij de helft van de bloem vervangen voor griesmeel. Aanrader! Voeg de bloem en eieren samen en kneden maar. Vervolgens de olie toevoegen. Als het deeg heel hard wordt i.p.v. soepel is hij te droog en kan je wat water toevoegen. Vervolgens een half uur laten rusten. In deze tijd kan je de pesto maken (zie onder). Daarna in de pastamachine. Hiervoor verdeel je het deeg in een aantal porties en haal je deze porties een aantal keer door de grootste stand. Vervolgens haal je de lappen steeds door een kleinere stand totdat je mooie lappen zo dik als een bierviltje overhoudt. Hierna bestuif je de lappen met bloem en haal je ze door een pastasnijder. Als die niet bij je pastamachine zit kun je de lappen enkele keren dubbelvouwen en vervolgens met een mes dunne slierten snijden. Dan breng je een ruime pan water aan de kook en kook je de pastaslierten ongeveer in 2 á 3 minuten bijtgaar.

Benodigdheden voor de pasta:
Dit komt niet uit een boekje maar uit het hoofd dus vandaar geen hoeveelheden.
- Handvol basilicumblaadjes
- Stuk parmezaanse kaas, grana padano of pecorino. Mijn voorkeur gaat uit naar pecorino, die is lekker pittig.
- Pijnboompitten
- Olijfolie
- Zout
- Eventueel half knoflookteentje

De pijnboompitten even opwarmen in een droge pan. Zodra ze bruin worden van het vuur want anders worden ze snel zwart. Hierna alles in een foodprocessor of met de staafmixer of in een vijzel en fijn malen. Dan proeven en naar eigen smaak nog iets toevoegen. Het is lekker als hij een beetje smeeuig is. Het is super simpel en zo veel lekkerder dan een potje van de supermarkt.

Nadat je de pasta hebt gekookt, de pasta laten uitlekken, terug in de pan en de pesto erbij. Beetje husselen en klaar. In een woord...wauw!

Groet,

Eelco



Geen opmerkingen:

Een reactie posten