vrijdag 22 oktober 2010

Fazantjes koken er op los in 2010

Het afgelopen jaar hebben er ook verschillende impulsieve kookavonden plaatsgevonden met een aantal leden van de fazantjes. Deze avonden stonden vooral in het teken van voor ons nieuwe gerechten uitproberen. Zo werd er gebarbecued met sardientjes naast de amstel, werd er geexperimenteerd met mosselen met reusachtige piemels, oftewel scheermesjes (zie ander bericht op deze blog), en werd er een kip gebraad. De recepten moeten we jullie verschuldigd blijven. Gelukkig hebben we de foto's nog!

Kip en Tarte Tatin a la Jakob en Eelco


Ik wilde altijd nog eens een verukkelijke kip braden. Jakob wist nog wel een lekker recept en zo geschiedde. Op een bedje van groenten en aardappelen en volgepropt met o.a. tijm, honing en citroen ging de kip de oven in. Na een paar keer omdraaien en besprenkelen met het braadvocht was dit het smakelijke resultaat:



 Vervolgens hadden we ook wel zin in een toetje en nog nooit tarte tatin gemaakt. Dus zo geschiedde, met appel. Best lekker!


Zeebaars, Bisque de langoustines en Clafoutis a la Geerten, Jakob en Eelco
 Tijdens de viscursus van Geert (zie eerder bericht op deze blog) had hij ons laten zien hoe je een zeebaars schoonmaakt en fileert. Wij mochten toen zelf oefenen met makreel. Nu wilde Geerten en ik zelf ook wel eens zo'n zeebaars proberen. Hoppekee, daar gingen we!




Zo te zien net wakker zette Geerten het mes erin.


Nadat we de vis schoon hadden gemaakt en gefileerd kwam Jakob ons ook nog een handje helpen. Geerten en Jakob maakten er een heerlijke hollandaisesaus bij en dit was het resultaat: 

Zeebaarsfilet op een bedje van zoete aardappel en koolraap met hollandaisesaus

 Voor Jakob hadden we ook nog een aantal langoustines gekocht. Na de schaal verwijderd te hebben marineerde hij ze in olie, peper en gember. Vervolgens kort in de hete grillpan, sojasaus erbij om te dippen en klaar was kees. De graten van de zeebaars werden gebruikt om visbouillon te maken (voor recept zie eerdere berichten). Vervolgens werden de schalen van de langoustines geflambeerd met cognac en maakte we een Bisque. Lekker soepie dus!








Tot slot hadden we ook nog wel zin in een toetje. Het favoriete dessert van mij werd gemaakt: clafoutis met appel want die moesten op. Lekker, al is met kersen of pruimen lekkerder.


En wat was het gezellig..


De mannen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten